Lansarea ghidului pentru patrimoniul din Băile Govora și expoziție

Muzeul de Artă Vâlcea va găzdui evenimentul de lansare a Ghidului de bune practici pentru păstrarea specificului local valoros al stațiunii Băile Govora, pe data de 10 august, începând cu orele 16:00.

La eveniment vor lua cuvântul arh. Alexandra Stoica, director adjunct restaurare în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, arh. Dan Felix Paraschiv, coordonatorul punctului de lucru Râmnicu Vâlcea al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Sibiu Vâlcea, și Gabriela Solomon, director de programe în cadrul Fundației Comunitare Vâlcea. Discuția va fi moderată de Irina Leca, vicepreședinte Studiogovora și coordonatoare a Ghidului de bune practici.

Ghidul face parte dintr-un proces mai larg de cercetare a istoriei și morfologiei urbane, de înțelegere a mecanismului de formare urbană, de cartare și analiză cu orientare dublă - a fondului construit existent și a potențialului său. El reprezintă o modalitate concretă prin care proprietarii de clădiri din zone cu specific arhitectural local se pot informa și documenta pentru a păstra valorile spațiului construit. Băile Govora este una dintre primele stațiuni balneare istorice din țară care beneficiază de un astfel de document, publicat de echipa Studiogovora.

Lansarea Ghidului va fi însoțită de o expoziție de planuri, fațade și alte reprezentări de arhitectură care ilustrează specificul local, așa cum încearcă Ghidul să îl definească. Expoziția reprezintă o relevare grafică a atmosferei urbane specifice Govorei și va putea fi vizitată până duminică, 13 august. Evenimentul face parte din programul Zilelor Arhitecturii Balneare la Govora, ce reunește activități culturale, educative și de timp liber în stațiune. Ghidul a fost realizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură.

Evenimentul va fi găzduit de Muzeul de Artă, Casa Simian, ce îmbină atmosfera unei vile mediteraneene cu un spațiu expozițional care pune în valoare arhitectura eclectică semnată de arh. Gheorghe Simotta și Nicolae Lupu. Lansarea va avea loc în curtea interioară, invitând publicul să se familiarizeze cu specificul arhitecturii balneare și să descopere valoroasa colecție a muzeului.

Despre Studiogovora

Studiogovora a fost fondat în 2019 cu scopul de a documenta moștenirea culturală a Băilor Govora și de a dezvolta proiecte pentru revitalizarea acesteia. Studiogovora oferă asistență profesională pentru reabilitarea clădirilor din comunitate, primul pas fiind realizarea, alături de Primăria Orașului Băile Govora, a intervenției de urgență pentru Vila Ivanovici, finanțată de Institutul Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice în 2020. De asemenea, colectivul organizează anual Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, eveniment inițiat în 2020 și dedicat revitalizării patrimoniului local prin artă și implicare civică. Colectivul interdisciplinar lucrează cu autoritățile locale, antreprenori și membri ai comunității locale, precum și cu profesioniști din diverse domenii, pentru a crea o viziune comună care utilizează patrimoniul și identitatea balneară ca instrumente puternice în dezvoltarea orașului. Echipa dezvoltă intervenții și proiecte care evidențiază valorile mediului construit și a peisajului din stațiune, sperând să genereze un impact social și cultural pe termen lung prin stimularea implicării locale.

_______

Eveniment organizat de Asociația Studiogovora, Consiliul Județean Vâlcea și Muzeul Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea

Parteneri: Ordinul Arhitecților din România, Filiala Sibiu-Vâlcea, Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Vâlcea, Fundația Comunitară Vâlcea, Institutul Național al Patrimoniului, Primăria Băile Govora

Cu sprijinul: Hotel Palace Băile Govora, STIL Diamonds, Master Print, The Plot, PC Print

Partener media: Revista Zeppelin

_______

Date de contact

Pentru informații suplimentare, persoanele de contact sunt:

Irina Leca - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. / 0721 373 292

Radu Tîrcă - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. / 0768 823 220