[arhitectura.6] | Ediția 2022

 

EDITIA 2022

DESPRE ORDINUL ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA

Ordinul Arhitecților din România este o organizație profesională. Prin activitatea membrilor săi, O.A.R. are misiunea de a convinge societatea că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice.

BIENALA [arhitectura.6]

BIENALA [arhitectura.6] este un eveniment organizat de Filiala Teritorială OAR Sibiu-Vâlcea în parteneriat cu Filiala Teritorială OAR Brașov-Covasna-Harghita și Filiala Teritorială OAR Mureș, finanțat din Timbrul Arhitecturii.

Evenimentul central al [arhitectura.6] este expoziția de arhitectură și premierea lucrărilor selectate de un juriu format din personalități recunoscute, atât din mediul nostru profesional, cât și din afara acestuia.

[arhitectura.6] continuă seria edițiilor de Bienale teritoriale organizate în trecut, dezvoltând un format integrat pentru cele trei filiale teritoriale OAR. Formatul evenimentului propune îmbogățirea și consolidarea expoziției concurs de tip Bienală prin integrarea expoziției concurs într-o serie de evenimente menite să promoveze importanța arhitecturii și să consolideze rolul arhitectului în comunitate.

În jurul acestei expoziții-concurs vor fi organizate alte 14 EVENIMENTE invitând actori din domeniu, dar și publicul larg la dialog cu și despre arhitectură. Arhitecți, parteneri și colaboratori, reprezentanți ai comunităților profesionale conexe profesiei noastre vor expune și dezbate idei și soluții la provocările contemporane cu care ne confruntăm.

Scopul evenimentului este, așadar, promovarea arhitecturii de calitate și generarea de discuții critice despre arhitectura recent construită.

Dorim ca evenimentul să devină prilejul deschiderii acestor discuții către publicul larg și să catalizeze promovarea breslei arhitecților în societate. În spiritul acestei deschideri, și în acest an, juriul are în componență un membru din afara breslei.

ORGANIZATORI

[arhitectura.6] este organizat de către trei filiale teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România: filiala Brașov – Covasna – Harghita, filiala Mureș și filiala Sibiu – Vâlcea.

Filiala OAR Sibiu-Vâlcea, cu sediul în Sibiu, are 249 de membri.

Filiala OAR Braşov-Covasna-Harghita a OAR, cu sediul în Braşov, are 527 membri.

Filiala Mureș, cu sediul în Târgu Mureș, are 147 membri.

PREZENTARE GENERALĂ
TEMA BIENALEI [arhitectura.6]

Tema acestei Bienale de Arhitectura este exact titlul acesteia „CUM LOCUIM”. Titlul poate fi abordat, simultan, ca o întrebare, o întrebare care este deschisă tuturor aspectelor care influențează arhitectura și mediul înconjurător, dar și ca o diagnoză a contextului prezent. 

Termenul „CUM” vorbește despre abordări practice și soluții concrete, care evidențiază prioritatea în rezolvarea problemelor de gândire arhitecturală și urbanistică, iar termenul de „LOCUIM” nu se rezumă doar la noțiunea de a folosi un spațiu pentru a trăi, ci și la posibilitățile de a prospera, de a evolua și de a  redefini termenul de „acasă”, implicit și termenul de “locuire”.

Profesia noastră a avut, și are, sarcina de a proiecta mai bine pentru un trai mai bun. În proiectare, noi, arhitecții, suntem preocupați de modelarea spațiilor, a zonelor de locuit. Orașele noastre s-au extins mult timp dincolo de modelul centralizat de utilizări separate ale terenurilor și grupurilor de venit. De multe ori continuăm să ne gândim la orașul ideal ca la un oraș cu un centru, cu un nucleu, cu ierarhii sociale organizate spațial și, nu de multe ori, întors cu spatele spre rural și natură. Arhitectura acestor spații s-a adaptat nevoilor noastre, fiind influențată și influențând la rândul ei mentalitatea, percepția și necesitatea de spațiu.

Astăzi suntem obligați să punem spațiul pe primul loc și să privim modul în care arhitectura modelează și influențează locuirea. Continuăm să locuim în case și orașe construite pe baza ideilor și principiilor noastre, clădite pe conceptul unei “vieți mai bune”.

În acest sens,fiecare spațiu pe care îl proiectăm cuprinde simultan nevoile individuale, nevoile comunității, voința socială și găsește alternative acolo unde e necesar.

Orientarea tematică a bienalei este importantă pentru poziționarea filialelor OAR ca experți și contributori valoroși în elaborarea și evaluarea politicilor de dezvoltare urbană sustenabilă și integrată a zonelor pe care le reprezintă, fiind un avantaj și pentru reprezentarea la nivel national.


Tema bienalei va fi reflectată în special în activitățile conexe ale concursului de proiecte (conferințe, filme, ateliere, tururi ghidate etc).

SCOPUL BIENALEI ȘI A EVENIMENTELOR

 

 • creșterea calității spațiului construit;
 • protejarea și promovarea calității produsului de arhitectură și urbanism;
 • promovarea competenţei și creativităţii în cadrul profesiei,
 • direcționarea atenției și eforturilor către o arhitectură durabilă, de înaltă calitate, care să înglobeze soluţii tehnologice de ultimă oră, o arhitectură care să se integreze în mediul construit existent respectând natura, resursele, specificul şi moştenirea culturală a comunităţilor

GRUPURI ȚINTĂ ȘI BENEFICIARI VIZAȚI:

 Bienala de arhitectură se adresează:

 • publicului larg din județele aferente filialelor, dar și turiștilor aflați în orașele de desfășurare ale evenimentelor.
 • membrilor filialelor Sibiu-Valcea, Brașov-Covasna-Harghita și Mureș (peste 850 de membri).
 • arhitecților din alte filiale ale OAR (evenimentele vor fi mediatizate național).
 • autorităților locale.
 • studenților la universitățile de arhitectură, cu domiciliul în județele organizatoare.
 • elevilor claselor de arhitectură de la liceele din județele organizatoare.

NUMĂRUL ESTIMAT AL BENEFICIARILOR ANUALEI:

Numărul estimat al beneficiarilor anualei:

 • expoziția-concurs: 9.000 de persoane (în medie, 1000 de persoane/oraș)
 • beneficiari ai premiilor: 8 autori (7 birouri/arhitecți și 1 student)
 • si un PREMIU SPECIAL – Premiul partenerului principal al evenimentului, constând în 1 Licență ARCHICAD 26, în valoare de 4000 Euro+TVA, în afară de premiile pentru fiecare secțiune a concursului. Premiul se va înmâna de către Partener, GRAPHISOFT, în cadrul Expoziției concurs Arhitectura.6, ediția 2022
 • conferințe/prezentări: min 50 de persoane x 3 evenimente
 • atelier copii: 20 de copii x 6 ateliere
 • proiecții filme: 40 de persoane x 6 seri proiecții
 • tururi ghidate la obiective de arhitectură: 30 de persoane x 4 tururi


ORGANIZATOR

Proiect finanțat din timbrul arhitecturii

PARTENER PRINCIPAL

Sunteți în căutarea unei soluții BIM?

CONSOFT vă ajută să găsiți alegerea optimă.

Misiunea CONSOFT — ca partener de software — este să vă ajutăm să fiți mai productivi și nu în ultimul rând mai eficienți în activitatea dvs. profesională. Sprijinim echipele de specialiști în privința utilizării tehnologiilor și le ținem la curent cu inovațiile care apar în ritm alert. 

Oferim industriei construcțiilor soluții software BIM, servicii personalizate și cunoștințe acumulate pe termen lung. Deținem tehnologii care oferă diferiților specialiști participarea într-un flux de lucru OPEN BIM fără bătăi de cap și fără compromisuri.

CONSOFT este unic distribuitor în România al soluțiilor software oferite de firma Graphisoft — Archicad, BIMx, BIMcloud și DDScad.

Conform Institutului de Arhitectură din Australia: “Răspândirea BIM-ului în industrie va îndemna profesioniștii la o formare continuă privind tehnologii, fluxuri de lucru și protocoale”.

Având o echipă cu experiență de peste 25 de ani, CONSOFT vă oferă cursuri de inițiere și perfecționare în programele BIM Archicad, Tekla Structures, AxisVM, Solibri și vă furnizează servicii de consultanță în înțelegerea și implementarea metodei de lucru OPEN BIM.

Mai multe detalii pe https://www.consoft.ro

PARTENERI

peste 200 de ani de inovație!

Cu prezență în 28 de țări și având 216 puncte de producție, Wienerberger Group este cel mai mare producător de blocuri ceramice din lume (POROTHERM), producător și furnizor de cărămidă aparentă și placaj ceramic (TERCA), lider de piață în Europa pentru țiglă ceramică (TONDACH) și pentru pavaje de beton (SEMMERLOCK) în Europa Centrala și de Est. În sisteme de țevărie (țevile ceramice STEINZEUG-KERAMO și țevile de plastic PIPELIFE) compania este unul dintre principalii furnizori europeni.

Povestea de succes a grupului a început în Austria în urmă cu peste 200 de ani, iar în România suntem prezenți din 1998. Wienerberger are în România 7 fabrici – 4 unități de producție de cărămidă și 3 unități de producție de pavaje. Avem peste 520 angajați și o rețea de distribuție la nivel național. De asemenea, exportăm produsele noastre în Ungaria, Republica Moldova și Bulgaria.

Ne dorim în continuare ca succesul nostru să fie bazat pe calitate excepțională și pe inovație. Tehnologiile de ultimă oră și experții din domeniu implicați în procesul de producție sunt garanția că produsele finale obținute sunt potrivite proiectelor arhitectonice moderne, performante energetic și mai ales sustenabile.

Mai multe detalii pe www.wienerberger.roALUKÖNIGSTAHL este un furnizor de sisteme de cea mai înaltă calitate din aluminiu, oțel și plastic, precum și componente pentru realizarea arhitecturii contemporane, eficiente din punct de vedere energetic. Astfel susține proiecte de clădiri durabile.

ALUKÖNIGSTAHL operează în România din 1995 și cooperează îndeaproape cu cei mai experimentați producători de construcții de fațade, ferestre și uși de pe piața românească. De mai bine de 60 de ani suntem dealeri exclusivi cu doi producători de sisteme de top: Schüco international KG, lider mondial în sisteme de aluminiu, și Jansen AG, specialist în sisteme de profile din oțel. Această cooperare și dezvoltarea produselor specifice au ajutat ALUKÖNIGSTAHL să devină lider în tehnologie și inovare. Lista de referințe a companiei noastre include numeroase proiecte de birouri, rezidențiale, retail și hoteluri din toată România.

Pe lângă gama extrem de larga de produse care acoperă toate elementele anvelopelor clădirii: ferestre, usi, pereti cortina si luminatoare, sisteme de umbrire, usi rezistente la foc, sisteme de automatizare, oferim o mulțime de servicii dedicate arhitecților, investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, cu competență extinsă de servicii în toate fazele unui proiect de construcție. Compania noastră dispune de echipe de consultanta care dezvolta produse noi și oferă argumente decisive pentru alegerea componentelor optime de sistem pentru un anumit proiect de construcție.

Pentru informații detaliate despre produsele și serviciile noastre, accesați pagina noastră web: www.alukoenigstahl.ro.
PARTENER MEDIA
pentru mai multe detalii vizitați www.arhitectura6.ro

share on