Concurs „casa mică - casa cuib” 2023 - ediția a 7-a

afis 2023 casa mica casa cuib 
Stimate doamne și stimați domni vă invităm să participați la ediția a șaptea a anualei de arhitectură 2023 a filialei Dunărea de jos a O.A.R. -  proiect susținut de ordinul arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

 1. desfășurare înscriere - 1 iunie | 31 august  exclusiv pe email-ul filialei: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 2. primire proiecte - 1 august | 15 septembrie 
 3. vernisaj - 29 octombrie, Brăila

 

Concurs Internațional de Soluții PIAȚA VICTORIEI / VICTORIEI SQUARE, Timișoara

TIMISOARA PV POSTER
Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Timiș a OAR, alături de Autoritatea Contractantă – Municipiul Timișoara anunță oficial lansarea Concursului Internațional de Soluții „Piața Victoriei, Timișoara”.

Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții pentru amenajarea și modernizarea Pieței Victoriei și a străzilor din zona cetate, cu scopul atribuirii contractului de proiectare.

Piața Victoriei (fosta Piața Operei) este un reper istoric, cultural și identitar excepțional, care depășește limitele geografice ale orașului Timișoara. Este una dintre principalele piețe ale orașului și simbolul căderii regimului comunist din România, fiind locul în care Timișoara a fost proclamat primul oraș liber din România, la 20 decembrie 1989. Totodată, piața cuprinde numeroase simboluri, repere culturale și afective importante pentru locuitorii orașului, printre alte elemente de patrimoniu istoric și cultural, care trebuie înțelese în toată însemnătatea lor, protejate și puse în valoare ca atare. Primăria Timișoara încearcă̆ de mai mulți ani să reabiliteze acest spațiu, asupra căruia au fost contractate și sunt în curs de realizare câteva intervenții fragmentare de întreținere, reparații și amenajări locale. Miza concursului constă în formularea unei soluții de amenajare a spațiului public respectuoasă față de patrimoniul construit, față de toate straturile pe care istoria le-a depozitat în acest spațiu și în acord cu elementele de peisaj urban. Participanții la concurs ar trebui să regăsească potențialul maxim pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei, să găsească o justă măsură între valorile perene ale istoriei și spațiului Pieței Victoriei, între posibilitățile de inovare în acord cu modul contemporan de gândire și utilizare a spațiului public.

Autoritatea Contractantă a concursului este Municipiul Timișoara, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma concursului.

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR), în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR (rev. 2022), cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din  Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

 

 

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari

Membri supleanți

arh. Ana Sverko

arh. Maria Chiara Pozzana

arh. Maruša Zorec

arh. Gruia Bădescu

arh. Dragoș Oprea

arh. Ciprian Silviu Cădariu

arh. Gabriel Almăjan – Reprezentant AC

arh. Monica Sebestyen

viceprimar Ruben Lațcău  – Reprezentant AC

PREMIILE ACORDATE

 

PREMIU

CONTRAVALOARE

Premiul I

Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare, 1.500.000 EUR fără TVA (7.415.850,00 LEI* fără TVA.

Premiul II

30.000 EUR fără TVA (148.317 LEI*)  

Premiul III

15.000 EUR fără TVA (74.158,50 LEI*)

Mențiunea I                             

7.500 EUR  fără TVA (37.079,25 LEI*)  

Mențiunea II                             

7.500 EUR  fără TVA (37.079,25 LEI*)  

* 1 EUR = 4,9439 LEI, curs valutar din data de 27.04.2023

 

CALENDARUL CONCURSULUI

Activitate

Perioadă propusă

Lansarea oficială a concursului

Data lansării oficiale în SEAP

Înscrieri vizită sit

16 august (miercuri)

Vizită sit

19 august (sâmbătă)

Data limită primire întrebări

Runda 1

21 august H 10:00 (luni)

Data limită răspuns întrebări

Runda 1

28 august (luni)

Data limită primire întrebări

Runda 2

20 septembrie H 10:00 (miercuri)

Data limită răspuns întrebări

Runda 2

27 septembrie (miercuri)

Data limită Predare proiecte

06 octombrie H 16:00 (vineri)

Analiză formală proiecte

(verificare comisie tehnică)

09 – 12 octombrie (luni - joi)

Jurizare proiecte

13 – 15 octombrie (vineri – duminică)

Anunț oficial câștigător și publicarea rezultatelor

(conferință de presă cu juriul)

16 octombrie (luni)

Publicarea galeriei de proiecte pe site-ul oficial al concursului

16 – 17 octombrie (luni - marți)

Data limită depunere contestații

10 zile de la publicarea rezultatelor în SEAP

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului:

RO:
https://oar.archi/concursuri/oar/piata-victoriei-timisoara/

EN:

https://oar.archi/en/concursuri/oar/victoriei-square-timisoara/

De asemenea, vă invităm să urmăriți anunțurile și știrile privind concursul, pe următoarele pagini oficiale de Facebook:

Ordinul Arhitecților din România - https://www.facebook.com/OARNational/

OAR Concursuri - https://www.facebook.com/oar.concursuri/

LINK PACHET PRESĂ BILINGV: 

https://oarro.sharepoint.com

Pachetul de presă conține:
- comunicat de presă în Română și Engleză,
- materiale grafice (facebook & instagram).

 

Concurs Internațional de Soluții „LITORAL MAMAIA, Constanța”


 • Ordinul Arhitecților din România (OAR), alături de Autoritatea Contractantă – Administrația Națională Apele Române, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, anunță oficial lansarea Concursului Internațional de Soluții „LITORAL MAMAIA, Constanța”.

   

  Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării complexe a plajelor din stațiunea Mamaia, județul Constanța, pentru atribuirea contractului de proiectare.

  Zona propusă pentru intervenție, noua plajă rezultată în urma procesului de lărgire și înnisipare, se află în partea de nord a orașului Constanța, se învecinează la vest cu stațiunea Mamaia, la est cu Marea Neagră și la nord cu plaja Năvodari. Plaja face parte din fâșia naturală care separă lacul Siutghiol de Marea Neagră, o zonă litorală preponderent plată, cu nisip fin și un climat marin, relativ blând.

  Miza concursului constă în selectarea celei mai bune soluții de planificare și amenajare a zonei de plajă în acord cu natura și peisajul specific litoralului Mării Negre, o soluție capabilă să integreze elementele spațiului construit, activitățile sale specifice și dotările necesare deschise accesibilității tuturor categoriilor de utilizatori, și nu în ultimul rând, să ia în considerare principiile biodiversității și sustenabilității. Acest concurs încurajează creativitatea, susținând în același timp cercetarea urbanistică, peisajeră și arhitecturală în sensul unui concept integrat de reamenajare a zonei de plajă actuale.

  În completarea acestei viziuni generale și în concordanță cu ea, concurenții sunt invitați să prezinte propuneri mai detaliate de funcționalizare și de ambianță, precum și tipologii de construcții și dotări, propuneri care vor face obiectul proiectelor de amenajare. Participanților li se propune astfel să alinieze relația turism-resursă-natură gândirii urbanistice și peisajere contemporane, demonstrând că pot readuce echilibrul în această zonă foarte mult disputată.

  Autoritatea Contractantă a concursului este Administrația Națională Apele Române, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral,  administratorul obiectivului care va face obiectul investiției, urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma acestui concurs.

  Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR), în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR (rev. 2022), cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. b) din  Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

  JURIUL CONCURSULUI

  Membri titulari

  Membri supleanți

  arh. urb. Irina Criveanu

  arh. peis. Ana Horhat

  arh. Igal Tartakovsky

  arh. Saša Begović

  arh. Rodrigo Perez de Arce A.

  arh. Silviu Aldea

  Răzvan Radu – Reprezentant AC

  arh. Dan Leu

  Adrian Abrudan – Reprezentat AC

  PREMIILE ACORDATE

   

  PREMIU

  CONTRAVALOARE

  Premiul I

  Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare, 7.650.780 LEI (1.545.612 EUR) fără TVA

  Premiul II

   185.625 LEI (37.500 EUR) fără TVA

  Premiul III

   86.625 LEI (17.500 EUR) fără TVA

  Mențiunea I

   24.750 LEI (5.000 EUR) fără TVA

  Mențiunea II

   24.750 LEI (5.000 EUR) fără TVA

  Mențiunea III

   24.750 LEI (5.000 EUR) fără TVA

  CALENDARUL CONCURSULUI

  Activitate

  Perioadă propusă

  Lansarea oficială a concursului

  Data lansării oficiale în SEAP

  Înscrieri vizită sit

  5 iulie 2023 (miercuri)

  Vizită sit

  8 iulie 2023 (sâmbătă)

  Data limită primire întrebări

  Runda 1

  10 iulie 2023 H 10:00 (luni)

  Data limită răspuns întrebări

  Runda 1

  19 iulie 2023 (miercuri)

  Data limită primire întrebări

  Runda 2

  23 august 2023 H 10:00 (miercuri)

  Data limită răspuns întrebări

  Runda 2

  1 septembrie 2023 (vineri)

  Data limită Predare proiecte

  11 septembrie 2023 H 16:00 (luni)

  Analiză formală proiecte

  (verificare comisie tehnică)

  11-13 septembrie 2023 (luni-miercuri)

  Jurizare proiecte

  14 – 18 septembrie 2023 (joi-luni)

  Anunț oficial câștigător și publicarea rezultatelor

  (conferință de presă cu juriul)

  19 septembrie 2023 (marți)

  Publicarea galeriei de proiecte pe site-ul oficial al concursului

  19 –  22 septembrie 2023

  Data limită depunere contestații

  10 zile de la publicarea rezultatelor în SEAP

  Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului:

  RO: www.oar.archi

  EN: www.oar.archi

  De asemenea, vă invităm să urmăriți anunțurile și știrile privind concursul, pe următoarele pagini oficiale de Facebook

  Ordinul Arhitecților din România - www.facebook.com/OARNational

  OAR Concursuri - www.facebook.com/oar.concursuri

  LINK PACHET PRESĂ BILINGV: 

  www.oarro.sharepoint.com

  Pachetul de presă conține:
  - comunicat de presă în Română și Engleză,
  - materiale grafice (facebook & instagram).

 

Bienala Națională de Arhitectură 2023 Ediția a XV-a – „Împreună”

INVITATIE Bienala Națională de Arhitectură 2023 1

Uniunea Arhitecților din România vă invită la

Bienala Națională de Arhitectură 2023 Ediția a XV-a – „Împreună”

 

„Arhitectura se face ÎMPREUNĂ!”

 

ÎMPREUNĂ visăm o Europă verde, competitivă și incluzivă.

ÎMPREUNĂ regândim resursele planetei și încheiem un nou Pact cu natura, bazat pe regenerare și bun simț.

ÎMPREUNĂ apărăm sănătatea planetei și a locuitorilor săi.

ÎMPREUNĂ gestionăm schimbările climatice și facem clădirile, cartierele, orașele și peisajele rezistente la impactul acestora.

ÎMPREUNĂ învățăm să avem o abordare restauratoare, regenerativă și circulară.

ÎMPREUNĂ înțelegem orașul, anticipăm nevoile grupurilor din medii și cu identități diverse.

ÎMPREUNĂ arhitecți, urbaniști, peisagiști, designeri, dezvoltatori, clienți și proprietari, cercetători, studenți, antreprenori găsim soluții durabile pentru toți.

ÎMPREUNĂ specialiști din multe profesii lucrăm în echipă pentru a crea un viitor durabil și incluziv.

ÎMPREUNĂ arhitecte și arhitecți, tineri și vârstnici, studenți și profesori suntem o profesie de care societatea are nevoie mai mult ca oricând.

ÎMPREUNĂ armonizăm valorile și credințele individuale cu cele colective și construim un viitor previzibil.

ÎMPREUNĂ învățăm din trecut, construim în prezent și privim către viitor, încurajăm spiritul vizionar și experimentul, folosim tehnologii de vârf și învățăm din tradiții locale.

ÎMPREUNĂ educăm libertatea de creație, întemeiată pe etică și solidaritate.

ÎMPREUNĂ reușim și nu lăsăm pe nimeni în urmă.

ÎMPREUNĂ facem o arhitectură care apropie și unește, conciliază și vindecă.

 

Termenul limită pentru înscrierea în concurs este 24 august. Vă puteți înscrie online în cele 15 secțiuni: 

 1. Locuințe individuale
 2. Locuințe colective
 3. Clădiri industriale, administrative, turistice și sport/loisir
 4. Clădiri socio-culturale (educație, sănătate, cult)
 5. Restaurare
 6. Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității
 7. Arhitectură de interior
 8. Spațiul public și comunitar
 9. Revitalizare Rurală
 10. Publicații de arhitectur
 11. Fotografia de arhitectură
 12. Efemer
 13. Diplome - arhitecți în afirmare
 14. Proiecte vizionare
 15. Școli de vară de arhitectură, tabere de creație

 

Înscrieți-vă acum la BNA 2023 “Împreună“!

 

Contact și informații suplimentare:

 1. Website-ul concursului: https://www.uar-bna.ro
 2. Platforma de înscriere a proiectelor este https://www.entryform.ro/bna2023/
 3. Pentru orice întrebări ne puteți contacta via email la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 4. Pagină Facebook: https://www.facebook.com/uar.bna
 5. Pagină Instagram: https://www.instagram.com/bienala_arhitectura/

Calendarul Bienalei este următorul: 25 mai 2023 – 24 august 2023:

Predarea online a proiectelor

31 august 2023:

Comunicarea proiectelor selectate

1-15 septembrie 2023:

Predarea materialelor tipărite

2 octombrie 2023:

Gala de inaugurare

2 octombrie - 18 noiembrie 2023:

Expoziție concurs și evenimente BNA 2023